Federatie van Rasverenigingen van Dogachtige Honden

Koptekst 2 (NL)
Logo
Koptekst 1 (NL)
Ga naar de inhoud

Dhr. Bas Bosch (B)

Mijn eerste serieuze ervaring met rashonden begon toen ik zestien jaar oud was. Ik werd kennelhulp in een van de meest gevestigde en bekende Mastiff kennels in Nederland (Sanguis Nobilis) van Bert van de Vorst. Hij was een uitstekende leraar. Zowel hij als zijn goede vriend Louis van de Meeren, een internationaal gerespecteerde Bloodhound fokker, waren zeer invloedrijk in het ontwikkelen van mijn oog voor een hond en het leren van mij over het houden van honden. Ze hebben ook mijn beslissing beïnvloed om Bloodhounds te gaan fokken, later gevolgd door Mastiffs. Onder de kennelnaam “van de Bardolynn” heb ik ook andere rassen gefokt zoals Basset Hounds, Bullmastiffs, Dandie Dinmont Terriers, Franse Bulldoggen en Mopshonden. In al deze rassen, behalve één, heb ik kampioenen gehad en gefokt.

In Bloodhounds, Mastiffs en Mopshonden fokte en bezat ik ook Clubwinners. In de jaren 80 was ik eigenaar van de Bulldog reu Nederlands Kampioen Beefeater Bulls Ever More Irish, die eindigde als reserve Beste Hond van het Jaar in Nederland. In de loop der jaren ben ik als commissielid/voorzitter actief geweest in diverse Nederlandse rasverenigingen. De latere functie had ik in de club voor Bloodhounds, Engelse Bulldoggen, Deerhounds, Bordeaux Doggen, Mastiffs en Mopshonden.

Professioneel hebben honden ook een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, maar dan als auteur/redacteur/uitgever. Ruim 10 jaar was ik hoofdredacteur van het toen toonaangevende Nederlandse maandblad 'De Hondenwereld'. Mijn uitgeverij BBPress staat internationaal bekend om zijn hoogwaardige hondenboeken. Onder hen zijn er de zeer speciale publicaties over 100-jarige verenigingen – vijf, tot nu toe,  zijn door mijzelf geschreven / bewerkt, waaronder één over de Nederlandse rassen (in het Nederlands en Engels), ter ere van het 100-jarig bestaan van de Raad van Beheer. En ik schreef ook de 100-jarig jubileumboek van de Hollandse Bulldoggen Club.

De Mastiff was het eerste ras waarvoor ik me kwalificeerde als keurmeester, in 1983, op 23-jarige leeftijd. 25 jaar later ontving ik de Gouden Erespeld van de Raad van Beheer. In de tussentijd heb ik
verschillende rassen gekeurd in zeven FCI-groepen, maar ik ben misschien het best bekend als keurmeester van Dogachtigen, in alle variëteiten, en andere 'kortsnuiten'. Vanaf het begin van mijn keurmeesterscarrière tot op dit moment voel ik me bevoorrecht om te keuren op die evenementen in letterlijk alle delen van de wereld waar normaal gesproken alleen fokker-keurmeesters keuren, de kampioenschapsclubshow van de respectieve nationale rasverenigingen, vaak meer dan eens. Naast de Kampioenschapclubmatches van rasverenigingen heb ik op de meeste belangrijke shows alle rassen in Europa beoordeeld, inclusief enkele Europese en Wereldshows. Andere shows om op te noemen zijn: vier keer op Crufts, de Jubileumshow t.g.v. het 100-jarig bestaand van de Hollandse Bulldoggen Club, van de Engelse Bulldog in Zuid-Afrika en in Noorwegen.

De laatste 15 jaar combineer ik het keuren vaak met het geven van seminars en forums, vooral op de gebied van Dogachtige Honden in al hun variaties.
Terug naar de inhoud